به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، یک روز کاری برای بازدید و تهیه گزارشی از حیات وحش به باغ وحش تبریز واقع در پارک باغلارباغی رفتیم، بیشترین عامل حضورمان اخباری مبنی بر اینکه در برخی جاها در گربه سانان نمونههایی از کرونا مشاهده شده است، بود. با اینکه از ابتدای شیوع کرونا تمامی پارکها از جمله باغ وحشها در سراسر کشور تعطیل است، از چند روز پیش با مسئول روابط عمومی محیط زیست آذربایجان شرقی برای این بازدید هماهنگ شده بودیم و به پارک باغلار باغی که در ذهن بسیاری فقط محلی برای تفریح کودکان و بزرگترها بود، رفتیم و هنوز خیلیها از اینکه در این مکان حیوانات گوناگونی در کنار هم زندگی میکنند، خبر ندارند.
باغ وحش «باغلار باغی» تبریز در زمینی به وسعت چهار هکتار در داخل مجموعهای تفریحی به همین نام احداث شده که از سه بخش باغ پرندگان، باغ حیوانات وحشی و باغ خزندگان تشکیل شده است؛ این سه بخش به صورت منطقهای از هم جدا شدهاند و با طی مسیر به ترتیب قرار گرفتهاند. در این مکان، بیشترین تعداد حیوانات وحشی نگهداری میشوند و به همین دلیل به «باغ وحش تبریز» معروف شده است.
قبل از بازدید، رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل محیط زیست آذربایجان شرقی افزود: از این تعداد سه پارک وحش شمیم یاس سراب، عینالی و باغلار باغی تبریز به دلیل وجود کرونا تعطیل هستند.
صفر موحدیان اظهار کرد: در هیچ کدام از پارکهای وحش استان مرگ هیچ حیوانی به دلیل کرونا مشاهده نشده است، تمام مراکز حیات وحش دامپزشک معتمد دارند و هر هفته حیوانات را از نظر بیماری رصد و معاینه میکنند.
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش آذربایجان شرقی، عینالی را بزرگ ترین پارک وحش استان معرفی کرد و گفت: در این پارک حیواناتی از قبیل قوچ، کل و بز کوهی به صورت منطقهای رها سازی شده است.
موحدیان، ماموریت اصلی مراکز حیات وحش را تیمارداری دانست و افزود: حیواناتی که توسط حیوانات و یا انسانها زخمی میشوند در این پارکها پرستاری و مورد مراقبت و تغذیه خوب میشوند و پس از بهبودی در طبیعت رهاسازی میشوند؛ البته برخی گونههای در معرض خطر را در طبیعت رها نمیکنیم بلکه اینها را در حالت قرنطینه در معرض نمایش عموم قرار میدهیم.
وی بیان کرد: در پارکهای وحش حیوانات به کمک نیروی کار ماهر و نیز دامپزشک معتمد پیوسته تحت مراقبت هستند و برای تکثیر نسل شان بیشتر به صورت نر و ماده نگهداری میشوند و در این مکانها زادآوری و تولد نیز انجام میشود، اما هیچ فردی بدون هماهنگی با محیط زیست حق فروش و واگذاری حیوانات به غیر را ندارد.
موحدیان در مورد ضررها و محاسن کرونا به حیات وحش گفت: چون مبدا اولیه ویروس کرونا خفاش و مورچه خوار بود و این بیماری ابتدا از حیات وحش آغاز شد، گزارشی مبنی بر اینکه در گربه سانان دیده شده است، وجود دارد که اگر تداوم داشته باشد هیچ حیوانی در حیات وحش زنده نمیماند. اما در مورد محاسن آن نیز میتوان به استراحت طبیعت در روز ۱۳ فروردین به دلیل ممانعت مردم از حضور در طبیعت، ممنوعیت شکار و تکثیر و زادآوری حیوانات بدون ترس از شکار نام برد.
همزیستی حیوانات اهلی و وحشی در باغلار باغی
در این باغ وحش، حیوانات و پرندگان وحشی و اهلی در آلاچیقهایی که سازگار با شرایط زندگی هر حیوان ساخته شده است و یکی از زیباترین باغ وحشها و باغ پرندگان کشور محسوب میشود، در کنار هم بیترس و خوف زندگی میکنند و به راستی تابلویی زیبا از گوشهای از اعجوبههای آفرینش در این جا با زیبایی بیهمتایی به تصویر کشیده شده است.
در اولین قدم به داخل باغ وحش، با صدای هماهنگ و یکنواخت پرندگان حاضر اعم از حاجی لکلک، طوطیان، قناریها و کبکهای خونین منقار و طاووسهای پرگشودهف فاختهها و فنجها غافلگیر میشویم؛ تنوع صدای پرندگان چون ارکستریهارمونیک گوش را مینوازد و این یعنی شروع خوشایند و خوش آمدگویی از طرف پرندگان خو الحان.
متصدی باغ وحش «باغلارباغی» دلیل همنوایی را خوشحالی پرندگان ذکر کرد و گفت: اگرچه حیوانات متعلق به حیات وحش هستند و باید در طبیعت آزاد میگشتند اما به دلیل حضور چند ساله شان در این محیط و بازدید هر روزه انسانها به آدمها عادت کردهاند اما به دلیل وجود کرونا که سه ماهی این جا تعطیل شده است، حیوانات نیز دل شان برای دیدن انسانها تنگ شده و به همین دلیل به حضور شما واکنش نشان دادند.
حیواناتی از هفتاد و دو ملت
بی تردید در هیچ کدام از حیات وحشهای دنیا چه در افریقا، آسیا و آمریکا که در هر یک زیباترین و پرتعدادترین گونههای وحش زندگی میکنند، نمیتوان همه نوع حیوان اعم از گربه سانان، آهو، کل و قوچ، پرنده و خزنده یافت، اما در اینجا حیواناتی دیده میشود که بسیاری از آنها بومی ایران نبوده و بسیاری از دورترین نقطه دنیا به این مکان آورده شده است، از جمله شیر نر و ماده از آفریقا، مرغانی از آرژانتین و پرندگانی از اسپانیا و... که جمع شان در یک مکان واحد به سان هفتاد و دو ملت انسانها میمانست.
پرندگانی که فقط در قصهها و کتابهای اطلس میتوان دید، حالا در چند قدمی شان ایستاده و تماشا میکنیم؛ وه که چه زیباست تنوع رنگ و نقش و طرح طاووس وقتی که پرهایش را برای توجه جنس ماده میگشاید و فخر میفروشد.
طاووس (شاه پرندگان) یکی از زیباترین مخلوقات خداست که در خلقت این پرنده از انواع رنگهای شاد و جذاب استفاده شده است و چشم هر بینندهای را ناخودآگاه به خود جذب میکند، اگر به آفرینش طاووسها بیاندیشیم متوجه خواهیم شد که طاووسها بر خلاف انسانها هستند، در انسانها جنس ماده یعنی زن با خود آرایی سعی در جلب توجه جنس نر یعنی مرد دارد ولی در طاووسها، جنس نر با برافراشتن پرهای خود و نمایش زیبایی نهفته در بالب و پر خود اقدام به جذب طاووس ماده دارد.
طاووس که آوازه زیباییاش در جهان طنین انداز شد، از شگفت انگیزترین مخلوقات خداوند است که به زیبا ترین و استوارترین شکل ممکن آفریده شده است و در بال و پر خود نیکوترین رنگها را داراست که آنان را همانند چتری میگشاید و از دور به مثابه بادبان کشتی است که ناخدا آن را مانند سایبانی بر سر کشتی خود افراشته است؛ هدف خداوند از خلقت طاووس به عنوان پرندهای بسیار زیبا و دلربا، تعقل آدمیان و به خصوص خردمندان و اندیشمندان در نحوه آفرینش این پرنده و پیبردن به قدرت خلقت خداوند است.
اگر رنگهای پرهای طاووس را به روییدنیهای زمین تشبیه کنی، خواهی گفت: «دسته گلی است که از شکوفه های رنگارنگ گلهای بهاری فراهم آمده است، و اگر آن را با پارچه های پوشیدنی همانند سازی؛ پس چون پارچه های زیبای پر نقش و نگار یا پرده های رنگارنگ یمن است و اگر آن را با زیورآلات مقایسه کنی، چون نگینهای رنگارنگی است که در نواری از نقره با جواهرات زینت شده است. »
آهوان زیبا چشم با بره آهوهایی نمکین و دوست داشتنی که وقتی شیر مادر میخورد، تو گویی بچه انسانی در آغوش مادر غنوده است، به دور از دامان طبیعت در قفسی که هر چند یک چند هزار طبیعتاش نیست اما با ذوق انسانی خانهاش را به محیط طبیعی شبیه سازی کرده اند، در همسایگیاش کل و بز و قوچ وحشی نر و ماده همه در یک محیط این سو و آن سو میدوند و با وجود همزیستی با انسان، به محض دیدن ما رم میکنند.
شیر، سلطان جنگل که اینک در قفس سلطان حیات (انسان) گرفتار شده است، در شمالی ترین نقطه باغ وحش و به دور از چشم آهو و بز و قوچ در قفسی در شان و اندازه خود و خانوادهاش نگهداری میشود، شاید ترس ناشی از هیبت آن باعث فاصله انداختن با سایر حیوانات شده است. چنان با عظمت و تکبر در بین جفت و دو تولهاش خوابیده است که گویی سلطان عالم است.
از متصدی باغ وحش خواهش کردیم برای ثبت تصاویر واقعی و وضوح بالا، قفل توری که مانعی برای حضور تماشاگران برای حفظ جان شان است، را برای مان باز کند. اصغر مهمازی با گشاده رویی پذیرفت و قفل را باز کرد و من پیش از عکاس مان وارد محوطه شدم و هنوز در حیرت خواب نیمروز شیر در کنار خاوادهاش بودم و بیخیال تماشا میکردم که شیر به محض دیدن غریبه، در کسری از ثانیه به سرعت برق چنان به سوی مان حمله کرد که با وجود نردههای آهنین کم مانده بود زهره ترک شویم.
دوستی گرگ و انسان و همزیستی مسالمت آمیزشان از جمله عجایب موجود در این باغ وحش بود که تعجب ما را برانگیخت؛ در چرایی این امر متصدی باغ وحش گفت: به دلیل زندگی سالیانه در این قفس و این که ما هر روز برایش غذا میدهیم و تیمارداری میکنیم، بدون ترس از همدیگر در کنار هم زندگی میکنیم.
کمی آن طرف تر دو تا خرس قهوهای و سفید در کنار هم زندگی میکنند. خرس چون حیوان آزادگرد و اهل تفرج است برای اینکه حوصلهاش سر نرود، تاب بزرگی برای شان در وسط قفس آویزان کرده اند. خرسها نیز چون شیر به محض دیدن ما به سمت مان هجوم میآورند و این بار ترس ما به خاطر قفس بلند ریخته است.
نظر شما